Tražite pomoć

Čuli ste za „M&A“ transakcije? Razmišljate o tome da je pravi trenutak za prodaju postojećeg biznisa? Nemate na koga unutar obitelji prenijeti uhodani posao?
Razmišljate o tome da treba napraviti iskorak u poslovanju u smislu rasta, kvalitetnim poslovanjem došli se to te faze?

Osim tzv. organskog rasta na način da otvarate nove poslovne jedinice i zapošljavate nove ljude, jedna opcija je i rast tako da kupite gotovu firmu iz djelatnosti, tzv. akvizicijom. Nakon toga je možete i pripojiti.

Ako bi se odlučili za taj korak suočit ćete se među ostalim sa pitanjem koliko vrijedi ta određena firma, odnosno taj biznis? Koji su sve rizici uključeni? Ima li ikakvih skrivenih pitanja? Da bi se uopće mogla napraviti procjena vrijednosti biznisa, nužno je dubinsko snimanje, tzv. „Due diligence“ razmatrane firme kako bi se identificirale sve relevantne činjenice i stekla sasvim objektivna slika, što je preduvjet objektivne evaluacije firme.

Kao ovlašteni procjenitelj pri Hrvatskom društvu procjenitelja NixAn vam može za male i srednje firme ponuditi usluge:

  • Savjetovanje kod prijenosa posla na članove obitelji
  • Savjetodavna usluga kod prodaje firme uključujući proaktivno vođenje procesa (zastupanje, inicijalna procjena vrijednosti i daljnji koraci, npr. Info Teaser, Info memorandum, NDA sporazum, uključivanje odvjetnika..)
  • Savjetodavna usluga kod kupnje firme uključujući proaktivno vođenje procesa (NDA sporazum, dubinsko snimanje, procjena vrijednosti, uključivanje odvjetnika, praćenje procesa..)
  • Procjena vrijednosti firme uslijed istiskivanja manjinskih dioničara, tzv. „squeeze out“ (imaju udio manje od 5% temeljnog kapitala), budući da se za otkup udjela treba odrediti primjerena naknada za obeštećenje manjinskih dioničara;

Naše usluge uvijek usklađujemo s Vašom poslovnom strategijom

Usluge

Izaberite koja vam odgovara

box-5
Financijska analiza

Zanima Vas kakvog je „zdravlja“ vaša firma? Jesmo li prezaduženi? Ostvarujemo li dovoljnu profitabilnost? Kakav nam je otplatni kapacitet za eventualno dugoročno zaduženje? Imamo li prostora za isplatu dobiti? Dobro radimo, prihod raste, imamo i dobit, ali nedostaje nam sredstava na računu, kako to?

info-6
Financiranje / refinanciranje

Razmišljate o investiciji za širenje/unapređenje poslovanja ? Povećavate obim posla koji zahtijeva dodatno ulaganje obrtnih sredstava? Trenutačna struktura zaduženja opterećuje poslovanje ? Dobili ste EU bespovratna sredstva, ali prije isplate trebate sami financirati ulaganja?

box-6
Vanjski financijski direktor – ”Outsourced CFO”

Razmišljate o tome da bi bilo imati vlastitog financijskog direktora u firmi kojemu bi prepustili brigu financijama, ali s obzirom na veličinu društva to vam je previsok trošak?
Usluga vanjskog financijskog direktora ili vanjskog CFO je idealan izbor za Vaše društvo!